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SOUTHERN CALIFORNIA IBEW-NECA HEALTH TRUST FUND 
HEALTH REIMBURSEMENT ARRANGEMENT 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (“FAQs”) 

 
The following are frequently asked questions regarding the new Health Reimbursement 
Arrangement (“HRA”). Please note that an HRA account can only be used to pay for 
eligible expenses allowed under the terms of the Summary Plan Description (“SPD”). 
You should thoroughly review the SPD for full details regarding this benefit.   
 
Please note that Participants are not vested in any contributions made on their behalf to 
the HRA. 
 
 
1. Q: When can I start using the amount in my HRA account? 
  

A: Participants working under the 9th District Sound & Communications 
Agreement will be able to start using their HRA account to pay for eligible 
expenses beginning January 1, 2018. You may only use your HRA account 
to pay for eligible expenses incurred on or after January 1, 2018. 
 
Participants working under the Inside Wiremen’s Agreement, Inspectors 
Agreement, Railroad Agreement and Intelligent Transportation Agreement 
were able to start using their HRA account to pay for eligible expenses 
beginning September 1, 2017.   

 
2. Q: What out of pocket expenses are eligible for reimbursement? 
 

A: Eligible expenses include deductibles under your medical, dental or vision 
insurance, co-payments and other non-covered expenses for medical, 
prescription drug, dental, vision, and psychiatric services, and required self- 

 pay premiums and COBRA premiums. If prescribed by a qualified doctor, 
off the shelf medical supplies such as bandages are also examples of eligible 
expenses. Only IRS eligible expenses are allowed to be reimbursed through 
your HRA account. A complete list of IRS eligible expenses is contained in 
Section 213 of the Internal Revenue Code. 
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3. Q: Are there any expenses that will not be reimbursed?   
 

A: Any expenses that are not medically necessary will not be reimbursed, such 
as cosmetic services, hair transplants, and weight loss programs, unless the 
weight loss is a treatment for a specific disease diagnosed by a physician 
(such as obesity, hypertension, or heart disease). Also, if you are using your 
HRA debit card at a merchant and you try to pay for items which are not 
eligible for reimbursement through the HRA, the cost of those items will not 
be covered by your HRA debit card. 

 
4. Q: If I lose coverage under the Active Plan and do not elect COBRA or enroll 

in the Retiree Health Plan, can I use my HRA for medical expenses? 
 
 A: No. 
 
5. Q: Can I use my HRA account if I am no longer eligible for benefits under the 

Southern California IBEW-NECA Health Trust Fund?  
 

A: You must be eligible for Active Plan Coverage or participating in the Retiree 
Health Plan under the Southern California IBEW-NECA Health Trust Fund 
to use your HRA account. If you lose Active Plan Coverage, you may only 
use your HRA account to pay for COBRA premiums to continue coverage in 
the Active Plan or to pay self-payments required by the Retiree Health Plan. 
However, if you do regain eligibility before forfeiting your HRA account, 
you may then use your HRA account to pay for eligible expenses. In 
addition, if you are the surviving spouse of a deceased Participant, you can 
use the HRA account to pay for COBRA premiums under the Active Plan 
and eligible expenses.  

 
6. Q: Can my HRA account be forfeited? 
 

A: Yes, if you have not had coverage under the Southern California IBEW-
NECA Active or Retiree Plan for a period of 60 or more consecutive 
calendar months, your account balance will be reduced to zero. Your HRA  

 account will also be forfeited if you engage in Non-Covered Electrical 
Employment by being employed in any capacity and for any duration by a 
contractor in the Electrical Industry who is not signatory to a collective 
bargaining agreement with an IBEW Local Union having jurisdiction of the 
work, OR you are an owner of a company in the Electrical Industry which is 
not signatory to a CBA of an IBEW Local Union having jurisdiction for the 
work. 
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7. Q: What happens to my HRA account if I should die? 
 

A: A deceased Participant’s rights pass to eligible dependents at the time of 
death. A surviving spouse shall always have primary control. If there is no 
Surviving Spouse, your eligible dependents may use your HRA account to 
pay the cost of COBRA coverage on a pro-rata basis. Nothing prevents a 
surviving eligible dependent from waiving their interest in favor of other 
surviving eligible dependents for purposes of applying the HRA account to 
COBRA continuation coverage under the Active Plan.   

 
8. Q: If I die while covered under the Active Plan and none of my dependents 

elect COBRA, can my dependents use my HRA for medical expenses? 
 
 A: No. 
 
9. Q: What happens to my HRA account if I should die while covered under the 

Southern California IBEW-NECA Retiree Health Plan?   
 

A: If you die while covered under the Southern California IBEW-NECA 
Retiree Health Plan, your surviving spouse may utilize the HRA account to 
make self-payments and/or COBRA coverage under the Retiree Health Plan 
and pay for supplemental insurance such as dental/vision coverage, but not 
for a separate health insurance plan. While eligible under the Retiree Health 
Plan, your surviving spouse may also use the HRA account and pay for 
eligible expenses. 

 
10. Q: If I retire and enroll in the Southern California IBEW-NECA Retiree Health 

Plan, what happens to my HRA account? 
 

A: While eligible under the Retiree Health Plan, you may also use the HRA 
account and pay for eligible expenses. 

 
 
11. Q: If I die while covered under the Retiree Health Plan and my surviving  

spouse does not elect COBRA under the Retiree Health Plan or continue as 
an eligible enrolled spouse, can my spouse use my HRA for medical 
expenses? 

 
A: No. 

 



HRA FAQs Sound FINAL.doc 
2/27/2018 

12. Q: If an individual is both an eligible Participant and an eligible dependent due 
to the relationship with another eligible participant (i.e. both spouses work as 
electricians) and Spouse A loses primary eligibility while Spouse B 
maintains primary eligibility, can both spouses continue to use the HRA 
benefit? 

 
A: Yes, if both spouses are still eligible, i.e. spouse A as spouse B’s dependent.   

 
13. Q: How will I know how much money is in my HRA account?   
 

A: You will be able to log into your personal secure account via the internet or 
mobile application.  You can also call the Third-Party Administrator at the 
telephone number listed below. 

 
14. Q: How does the HRA debit card work and where can I use it? 
 

A: The HRA debit card works at drug stores, pharmacies, grocery stores and 
big box merchants that sell items which are eligible for reimbursement 
through an HRA account. The HRA debit card also generally works at 
physician’s offices, dental offices and vision care providers. 

 
15. Q: Who do I speak with if I have questions about my HRA account or if I want 

to submit a claim? 
 

A: Your claims will be processed through the HRA debit card, the internet 
portal, the mobile application or through mail or fax. If you wish to submit 
your claims for reimbursement by mail or fax, please send your claims 
directly to the Third-Party Administrator for the HRA benefit at the 
following address: 

Coast Benefits, Inc. 
    3444 Camino del Rio North, Suite 101 
    San Diego, California 92108 
    Toll-free Phone: 1-844-739-7956 
    Toll-free Fax: 1-877-501-1015 
 
16. Q: Is there a minimum amount that I can submit for reimbursement? 
 

A: Yes, the minimum aggregate amount to be submitted for reimbursement is 
$25.00. 
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17. Q: Is there a deadline for submission of claims? 
 

A: There is no deadline to submit a claim as long as your HRA account has not 
been forfeited for any reason outlined in Q&A 7, above. In addition, if a 
Participant and/or dependent ceases to be eligible for coverage under the 
Southern California IBEW-NECA Active Health Plan, and is not covered 
under the Retiree Health Plan, no expenses incurred subsequent to the loss of 
eligibility may be reimbursed with the exception of payment for COBRA 
premiums and self-payments to the Retiree Health Plan. Spouses ceasing 
eligibility due to divorce and dependents ceasing eligibility due to age lose 
all rights to HRA reimbursement and may not use the Participant’s HRA 
account for COBRA coverage because the HRA account is always held by 
the Participant. 

 
18. Q: What if my HRA account does not have sufficient funds to cover an expense 

I have submitted? 
 

A: If your HRA account balance is insufficient to cover a claimed expense you 
have submitted, you will only be reimbursed for the amount of funds in your 
account. You may file for reimbursement of the unpaid portion of any 
eligible expenses when your HRA account has additional contributions 
credited to it.  

 
19.  Q: Is there a charge to replace my lost or stolen HRA debit card? 
 
 A: Yes.  There is a $10.00 fee to replace lost or stolen cards. 
 
20. Q:   What contribution rates are being paid into the HRA on my behalf? 
  
 A: Please contact the Administrative Trust Funds Office Audit and Remittance 

Processing Department at (323) 221-5861 for information about current and 
historical HRA contribution rates.  


